ΠΑΝΘΗΡ (D-72)

Φωτογραφίες

Highslide JS
Highslide JS


Ιστορικά στοιχεία - Γενικές πληροφορίες

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟ - ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟ.
Πρώην ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ SANΤIΑGO.
Εναυπηγήθη στα Αγγλικά ναυπηγεία Camel Laird στο Λίβερπουλ.
Αγοράσθηκε μαζί με τα ΙΕΡΑΞ, ΛΕΩΝ, ΠΑΝΘΗΡ ετοιμοπαράδοτα αντί 148.000 λιρών το καθένα με επείγουσες διαδικασίες εν όψει των Βαλκανικών Πολέμων ενώ είχαν αρχικά παραγγελθή από την Αργεντινή.
Παρελήφθη από τον Πλοίαρχο Αθ. Μιαούλη στο Παλέρμο της Σικελίας προ της ενάρξεως των Βαλκανικών πολέμων όπου είχε αφιχθή με ξένο πλήρωμα.
Πυρομαχικά αγοράσθηκαν τα απολύτως απαραίτητα για πολεμικές επιχειρήσεις (μόνο 3.000 τεμάχια) ενώ τορπίλλες δεν απεκτήθησαν στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και για τον λόγο αυτόν τα πλοία αρχικά ωνομάσθηκαν ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ και όχι ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΑ.
Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατεσχέθη από τους Γάλλους το 1916 μέχρις ότου βγήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Entente η Ελλάς.
Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Α' Π.Π., της Κριμαίας στην Ουκρανία, του Ευξείνου πόντου για 263 ημέρες μεταξύ 1919-1920 και κατόπιν στην Μικρασιατική Εκστρατεία.
Στις επιχειρήσεις της περιόδου 1940-45 προσέφερε πολλές υπηρεσίες ανάλογα με την ηλικία και τον εξοπλισμό του η δε δράση του το έφερε μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.
Το πλοίο την 3η Αυγούστου 1941 ευρισκόμενο εις Σουέζ, προκειμένου να πλεύσει στην Ινδία για επισκευή, εδέχθη αεροπορική επιδρομή κατά την οποία εφονεύθη ο:
  • Δίοπος Πυρ. Κ. ΓΚΙΝΗΣ
Μεταξύ Δεκεμβρίου 1941 και Φεβρουαρίου 1942 πραγματοποίησε μετασκευή του οπλισμπού του στην Καλκούτα για την καλύτερη εκτέλεση των νέων του αποστολών.
Παρωπλίσθη το 1946.
Το Α/Τ ΠΑΝΘΗΡ είναι το 1o κατα σειρά από τα 2 πλοία που έχουν αυτό το όνομα
    Το άλλο πλοίο ήτο το εξής:
  • 2... Το Α/Τ ΠΑΝΘΗΡ πρώην αμερικανικό USS GARFIELD THOMAS DE193 το οποίον παρελήφθη το 1951 και παρωπλίσθη το 1992.
Του ιδίου τύπου ΑΕΤΟΣ (D-01), ΙΕΡΑΞ (D-36), ΛΕΩΝ (D-50).
Το Α/Τ ΠΑΝΘΗΡ είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά  WebMaster : webmaster@tetraktys.org - ©1998-2010 ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ