ΛΕΩΝ (D-50)

Φωτογραφίες

Highslide JS


Ιστορικά στοιχεία - Γενικές πληροφορίες

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟ - ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟ.
Πρώην ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ TUKUMAN.
Εναυπηγήθη στα Αγγλικά ναυπηγεία Camel Laird στο Λίβερπουλ.
Αγοράσθηκε μαζί με τα ΙΕΡΑΞ, AETOΣ, ΠΑΝΘΗΡ έτοιμοπαράδοτα αντί 148.000 λιρών το καθένα με επείγουσες διαδικασίες εν όψει των Βαλκανικών Πολέμων ενώ είχαν αρχικά παραγγελθή από την Αργεντινή.
Ύψωσε την ελληνική σημαία την 19ην Σεπτεμβρίου 1912 στην Αγγλία αν και είχε ακόμη ξένο πλήρωμα. και αμέσως απέπλευσε με πρώτο προορισμό το Αλγέρι όπου περίμενε το επίτακτο ΙΩΝIΑ με τα ελληνικά πληρώματα.
Πυρομαχικά αγοράσθηκαν τα απολύτως απαραίτητα για πολεμικές επιχειρήσεις (μόνο 3.000 τεμάχια) ενώ τορπίλλες δεν απεκτήθησαν στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και για τον λόγο αυτόν τα πλοία αρχικά ωνομάσθηκαν ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ και όχι ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΑ.
Κατά την παραλαβή οι Έλληνες αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες γιατί δεν είχαν τη σχετική εμπειρία αφ' ενός και αφ' ετέρου τα εγχειρίδια, επιγραφές και έντυπα ήσαν στα ισπανικά. Παρ' όλα αυτά, επέτυχαν να κινήσουν το πλοίο και να αποπλεύσουν από το Αλγέρι σε 24 ώρες!
Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (κυβερνήτης Πλωτάρχης Ι. Ραζηκότσικας) και επ' αυτού επέβαινε ο Διοικητής της Μοίρας Αντιπλοίαρχος Δ. Παπαχρήστος.
Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατεσχέθη από τους Γάλλους το 1916 μέχρις ότου βγήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Entente η Ελλάς.
Στον Α'Π.Π. έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις αποκλεισμού των ακτών του Ευξείνου πόντου από Βόσπορο έως Τραπεζούντα.
Το 1919 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1921, ενώ ήτο αγκυροβολημένο στον Πειραιά δίπλα στο ΙΕΡΑΞ, υπέστη σοβαρές ζημίες όταν εξεράγη βόμβα βάθους κατά την μεταφορά της. Κατεστράφη πλήρως η πρύμνη έως το πρυμναίο πυροβόλο και εφονεύθησαν 2 αξιωματικοί, 1 υπαξιωματικός και 2 ναύται. Από το ΙΕΡΑΞ εφονεύθησαν 2 αξιωματικοί. Αργότερα επισκευάσθηκε.
Στις επιχειρήσεις της περιόδου 1940-41στις 18 Απριλίου 1941, κατά την συνοδεία του επιβατηγού πλοίου «Αρντένα» από Σούδα στον Πειραιά την 18η Απριλίου 1941 και ώρα 01:20 το ΛΕΩΝ συνεκρούσθη με το επιβατηγό, με αποτέλεσμα να αποκοπή η πρύμνη του και να απωλεσθούν οι:
  • Ανθυποπλοίαρχος Λ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
  • Σημ. Μηχ. ΣΠ. ΔΑΣΚΟΛΙΑΣ
  • Δίοπος Μηχ. Κ. ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ
  • Ναύτης Μηχ. Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Εβυθίσθη τελικώς από αεροπορικό βομβαρδισμό στις 15 Μαίου 1941 στον Όρμο της Σούδας.
Το Α/Τ ΛΕΩΝ είναι το 2o κατα σειρά από τα 3 πλοία που έχουν αυτό το όνομα
    Τα άλλα πλοία ήταν τα εξής:
  • 1... O Κέρκουρος ΛΕΩΝ που ενετάγη το 1833 και το 1862 μετωνομάσθη σε ΒΟΝΙΤΣΑ.
  • 3... Το Α/Τ ΛΕΩΝ διάσημο από το έργο επιστημονικής φαντασίας "Πείραμα της Φιλαδελφείας" πρώην αμερικανικό USS ELDRIDGE DE173 το οποίον παρελήφθη το 1951 και παρωπλίσθη το 1992.
Του ιδίου τύπου ΑΕΤΟΣ (D-01), ΙΕΡΑΞ (D-36), ΠΑΝΘΗΡ (D-72).
Το Α/Τ ΛΕΩΝ είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά  WebMaster : webmaster@tetraktys.org - ©1998-2010 ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ