ΑΒΕΡΩΦ Γ.

Φωτογραφίες

Highslide JS
Highslide JS
Highslide JS


Ιστορικά στοιχεία - Γενικές πληροφορίες

ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ.
Παρηγγέλθη από την Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 1909.
Εναυπηγήθη στο ναυπηγείο Ορλάνδο του Λιβόρνο της Ιταλίας.
Καθειλκύσθη στις 12 Μαρτίου 1910.
Παρεδόθη τον Μάιο του 1911 και το 1/4 του κόστους του πλοίου και των πυρομαχικών εξ 1.000.000 περίπου λιρών Αγγλίας κατεβλήθη από κληροδότημα του ευεργέτου Γεωργίου Αβέρωφ και τιμητικώς το σκάφος έλαβε το όνομά του.
Λίγο αργότερα, στις 16 Μαΐου 1911 έπλευσε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις στέψεως του Βασιλέως Γεωργίου Ε' και εκεί παρέλαβε τα πυρομαχικά του.
Ευρισκόμενο ακόμη εις Αγγλία, στις 19 Ιουνίου 1911, με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Ι. Δαμιανό, προσήραξε σε αβαθή και εδεξαμενίσθη προς αποκατάστασιν των ζημιών. Στο διάστημα αυτό εσημειώθησαν στο πλοίο περιστατικά απειθαρχίας με αποτέλεσμα, η κυβέρνησις να αντικαταστήση τον κυβερνήτη με τον Πλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη ο οποίος και απεκατέστησε την τάξιν.
Απέπλευσε από Αγγλία στις 20 Αυγούστου 1911 και αφίχθη στο Φάληρο την 1η Σεπτεμβρίου 1991 όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή.
Κατά τους πολέμους 1912-13 ήτο η ναυαρχίς του Στόλου στην οποία επέβαινε ο Ναύαρχος Κουντουριώτης και αρχηγίς στις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) και οι οποίες καθώρισαν την κυριαρχία στο Αιγαίο και ωδήγησαν στην απελευθέρωση των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.
Έλαβε μέρος στον Α' Π.Π. και στις 13 Νοεμβρίου 1918, κατέπλευσε με συμμάχους στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Μικρασιατική Εκστρατεία ήτο αρχηγίς του Α' Στόλου, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ι. Ηπίτη και βάση την Κωνσταντινούπολη. Υπεστήριξε μεραρχιακή απόβαση στην Ραιδεστό και Καλλίπολη.
Το 1925 υπέστη γενική επισκευή και προσετέθησαν σύστημα διευθύνσεως βολής και κατευθυντήρ.
Το 1941 διέφυγε στην Μέση Ανατολή και κατέστη έδρα Αρχηγείου Στόλου. Από Αύγουστο 1941 εως Νοέμβριο 1942 εστάλη στην Βομβάη όπου συνώδευε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.
Μετά την απελευθέρωση, στις 17 Οκτωβρίου 1944, με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Θ. Κουντουριώτη, κατέπλευσε στο Φάληρο μεταφέροντας την κυβέρνηση.
Το 1945 παρωπλίσθη αλλά εχρησιμοποιήτο ως έδρα Αρχηγείου Στόλου έως το 1952.
Όταν το καταδρομικό ΕΛΛΗ κατέστη Αρχηγίς Στόλου, ο ΑΒΕΡΩΦ ερυμουλκήθη στα Παλούκια Σαλαμίνος έως το 1957.
Εν συνεχεία ερυμουλκήθη και επρυμνοδετήθη στον Πόρο συντηρούμενο στοιχειωδώς.
Το 1980, το Πολεμικό Ναυτικό απεφάσισε την αποκατάστασή του. Υπέστη δεξαμενισμό, εκτεταμένη συντήρηση και ελασματουργικές εργασίες και το 1986 ερυμουλκήθη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος, εν συνεχεία στον λιμέρνα Ζέας και τελικώς σε ειδική προβλήτα στον Φλοίσβο του Φαλήρου στην περιοχή Άλσους Ναυτικής Παραδόσεως όπου και μετεράπη σε Μουσείο.
Επανδρώνεται από προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και θεωρείται ως εν ενεργεία υπό μακροχρόνια επισκευή.
Η ονομασία ΑΒΕΡΩΦ Γ. δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σ' άλλο πλοίο του ναυτικού.
Το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ Γ. είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά  WebMaster : webmaster@tetraktys.org - ©1998-2010 ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ